Tretji dan božične devetdnevnice po domovih: Zgodi se

Objavljeno: 17. 12. 2019

|

<em>Tretji dan</em> božične devetdnevnice po domovih: <strong>Zgodi se</strong>

Družinsko bogoslužje

18. december – 3. dan

 

Na adventnem vencu prižgemo tri sveče ...

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha! Amen.

Zapojemo pesem: Je angel Gospodov oznanil Mariji.

ZGODI SE… (Lk 1,26-38)

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabrijela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«  Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta  je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.

 

Razmišljanje: Zakonca sta pri poroki rekla drug drugemu: Zgodi se. Se še spomnita poročne privolitve in obljube? Tudi vidva sta postala  »služabnika«. Ko se drug drugemu iz ljubezni data na razpolago, ne služita le drug drugemu, ampak Jezusu, ki je v zakoncu. Kot Marija tudi vidva poznata strahove, negotovosti in skrbi. A doživljata tudi drugo plat zgodbe: »Ne bojta se, našla sta milost pri Bogu!«

 

V družinskem albumu poiščita fotografijo vajine poroke. Pokažita jo tudi otrokom (vnukom). Izpovejta si medsebojno pripadnost in zvestobo!

Prošnja: Gospod Jezus, pridi in ostani z nami!

Vsi: Prosimo te, usliši nas!

In še prošnja: Po osebnem namenu…

 

Skupaj zmolimo ali zapojemo Oče naš…

Povej naprej.